Sunday, December 21, 2008

Kalau korang lahir pada tahun 1973-1985.. Mesti korang ingat ni

Posted by Fah@Umi at 5:54 PM

Kita membesar dgn menonton G-Force, Transformers, Thundercats, Silver
Hawk
, Woody Woodpecker, Chipmunks n Mickey Mouse. Not to forget Ninja

Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron. lg satu Gaban.


Berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang
cawan
warna-warni kan .. mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat
seblah...


ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment.
Pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi
yang berlubang, kene laa tampal.


ni sure korang igt...program minum susu di skolah. nak galakkan budak2
time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb...


cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu.
Pukul tapak tangan... kan ?


semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 50 sen jek kat kantin.


time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atau
Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada
yang suka stoking tebal laaa...


internet? email? Menda alah ape tu?


CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr.. Tiket wayang pun 5 inggit je.


kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya,
Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras
warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum. tak dilupakan, 'Ti

Kam'. bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa

dlm class.


tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan
apek kat luar skola tuh...


lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita
pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar
awal.


lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa,
rounders laa...


permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang
aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three' , 'Police & Sentry', main kejar2
duduk...
pakai bola tenis..titilagy satu main bola chopping ...perggg...berdentum dentum kt badan ..mase tuh tititititihehehe..

kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. Yang tube aiskrim, ada byk2
color tu.kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!


lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu
ni.
baling2 kapur laa.


hmm...budak2 skarang, bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the
World
, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau,

yg

Westlife nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi...


bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam .


AIDS wujud sejak diorg lahir.


CD pun wujud time diorg lahir.


Michael Jackson dah putih dah time tu.


Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.


Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.


Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'.


Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih... dan diorg skarang tak
reti
nak switch on TV kalau xde remote control.


dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa
handphone...


hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:


1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum

2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin

3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je

4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap
hari

6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile
bersembang pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time
kecik2, nakal2 dulu...

7. last skali, bile dah bace testimonial ni, korang akan terpikir utk
forwardkan dkt member2 lame korg.Sure diorg suke punye laa...heheh


tapi apa yang pentinglahkan..bila kenangkan saat ni semua dgn
mendalam..
mgkin ada diantara kita mengalirkan air mata..
yelah mana taknya bebudak zaman skrg walhal anak sendiri pun takkan
lalui zaman yg sebegitu lagi..
sayangnya masa begitu pantas berlalu...Dimanakah kita???

Sebenarnye artikel ni fah dapat dr email yg diforward kan oleh seorang kawan, bestnye zaman kanak2 dlu...hmmm...x mungkin dapt kembali lagi ke zaman tu...rindunye...

5 comments on "Kalau korang lahir pada tahun 1973-1985.. Mesti korang ingat ni"

Pencinta Ilahi on December 22, 2008 at 1:32 AM said...

sampai 1985 je ke? ne aci...pakcik pun ingat lagi sumer bende2 ni taw..sumer pakcik lalui dolu2...huhuhu

Nimsaroj on December 22, 2008 at 8:13 AM said...

mmg banyak memori...

Kalau sebaya ngan saya mesti ingat drama bola tampar " Meoro Attack"...ada yang ingat...

Masa kecik main tampar ngan budak pompuan pun xsegan2 lak tu....kalau dok sebelah2 mesti kawan2 kata "hehehehe nak kawin la tu"...hehehe

Bawak nasi g sekolah, xnak makan depaan kawan, nanti kawan minta...hehehe (kedekut)

cam2...kotak pensil ada magnet...kalau baling kawan gerenti masuk wad...

adus...indahnya zaman kanak2....

Pergi ngaji Quran..sempat lagi panjat pokok makan buat jambu....

bunga_kasih on December 22, 2008 at 6:02 PM said...

to pencinta ilahi

aah la..lupa, pakcik muda pada yuna..haha..mesti pakcik ade pengalaman kene tampal gigi..hehe

bunga_kasih on December 22, 2008 at 6:04 PM said...

to nimsaroj..

waa..nakal nye awk..saya biase panjat pokok rambutan jer, kene rotan ngan tok guru mangaji dah biase, sbb ponteng..hehe...skrg dah menyesal..

Nimsaroj on December 24, 2008 at 7:59 AM said...

kena rotan sebab tidor mana ngaji hehehe....masa tu saya ingat lagi...TV3 baru launching...gamat kampung..

Post a Comment

 

^_^PeLaNGii KeHiDuPaN^_^ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal