Monday, June 1, 2009

percutian ke pulau perhentian

Posted by Fah@Umi at 7:55 AM
Macam tajuk karangan darjah 4 pulak ase..hehehe...dah agak terlalu lame asenye tak mengupdate kan blog ni...kebizian dan ketidak adaan mood yang menyebabkan blog ini tidak diupdatekan(btl ke ayat bm ni), ...ditambah pula dengan internet yang lembab bangat, klu aku buke ternet pun wat sakit hati dan menimbulkan ketensyenan, jadi aku memilih utk tgk tv dan makan dan tido untuk menghilangkan kebosanan.

kebizian aku yang dulu dah kurang ckit sebab kelas dah abis, dah amik exam, tunggu result jer...kak ipar pun dah tak hantar mujahid dan sofea sebab dia dah tak keje, cufah rindu pada kalian..sob3x..cdih...mesti korang dah bertambah comel, dah lame tak cubit-cubit pipi, tak berkejaran, dlu mujahid selalu nk main kt tangga dan nk main air dalam toilet, skrg aku dah xde kebizian jaga anak buah, rindu lak ase..

terlalu banyak perkara aku nk cerita dan simpan dalam blog ni, tp asyik bertangguh dan banyak masalah teknikal dan bukan teknikal, akhirnya malam ni baru boleh update

15 mei 2009 yang lalu...aku ngan sek2 opis g pulau perhentian, dan inilah kali pertama kali aku ke pulau(kecuali langkawi) sepanjang 24 tahun aku hidup di bumi terengganu, huhuhu...mang best dan buget sorang RM150.00..murah tak??hehe..bos sponser seratus..

perhatian : cerita kali ini adalah dalam loghat terengganu+kelantan, harap yang membaca tu memahamkan diri masing2, kalau tak paham pun buat2 paham jelah, sbb aku xde mood nk loghat pantai barat skang..hehehe

antara pic yang sempat di tangkap


7.00am..depan kedai tempat aku keje, mase ni tgh tunggu kak nor, sambil2 tunggu tgkp pic dlu, xdok org nk tlg tgkp, so aku tgkp sendiri la..hihihi...


on the way nk g doh ni, tgh jalan, aku pun tok ingat doh jalan ni name per, yang pastinya jalan raya ar, kak nor drive, aku duk tepi jer, bual2 sambil makan2, seat belakang asma ngan sya...g ngan 3 buah keta, keta kak nor, helmie dan abg fendie, sek2 laki ( nizam, helmie, faris)...dan abg fendie bawak family die(wife die & 4 org anak yang kecik2 dan chomel2)

nk masuk kawasan jeti doh ni, g simpan keta dulu

sambil2 tunggu kat jeti, makan dulu puding yang dibawa oleh sya...kelaparan belake, mugo dok makang pagi belake lagi...aku lak makan byk doh dalam keta td..hehehe

atas bot, nama bot tu pe ek..lupe la plop...hok depan skali tu, koya superman, nama die nizam, mualaf tu, org sabah, tepi aku lak asma, tudung ijau tu kak nor n tepi kak nor lak sya..dua org kt belakang lak, faris ngan helmie...angin mang kuat ar, tudung kepek blake, tok leh nk maintain, relax jer tapi


dah nk sampai, tempat yang kitorang stay tu, namanya sha-ri island resort


jom !! jom !!

tgh bersiap2 untuk makan sarapan...bdk2 kecik tu anak abg fendi, yg tudung purple tu isteri abg fendi

11.30am-makan pagi time

bersantai di tepi pantai...tolong jangan zoom pic dibelakang..hehehe

sebelum turun laut, nmpk cam agah jer

pemandangan dari sha-ri la resort

Snorkeling time

testing !! testing !!...cam robocop jer..hihi



on the way nk g tmpt snorkeling

kiteorang g dua tempat jer, kawasan terumbu karang ngan shark

boleh nampak sekor-sekor ikan, tapi tak leh nk tangkap mugo laju sangat die berenang. kt tempat terumbu karang memang cantik sangat2, air jernih berbanding kawasan shark

ni nk citer ckit, mase aku duk berenang2 macam kura2 tu, mase tu aku duk dalam group lagi, pastu sedang asyik duk tgk terumbu karang tu, lame jgk la, aku angkat je kepala, tgk2 aku duk sorang2, sbb tak sedar aku dah berenang dan hanyut dan terkeluar jauh dari group, jauh jgk la, mang gabra la, air laut pulak ase cam kejap sejuk kejap panas, berdebor doh aku, aku pun berenang balik, ase penat gile sebab campur ngan gabra, sek2 tu pulok sakan sgt sampai dah lupa aku ni hilang sorang, mujor ade sorang dari bot lain nmpk aku, dia nmpk muke aku gabra kot, die tanye la kenapa, aku oyak tak larat nk berenang balik, malu pun ade mase tu...hehehe...mujor die smart jgk, die pun tarik aku n bawak aku balik kt group aku, pastu aku x berani doh nyelam lame2, takut hanyut kt lain lak...naik atas bot, citer la ke sek2 ni, selok diorang ketawa, kurang asam jawa btl

lepas naik bot tu, aku ingat nk balik doh la, badan ni mang penat xleh nk oyak doh guane, rupa2nye g kat tempat lain lak, mule2 aku tak tau tempat kedua ni kawasan shark, bela2 dah sampai terjun jgk la sekali lagi walaupun penat, mugo bukan sokmo bleh wat aktiviti macam ni...mase duk main renang2 n snorkeling tu, abg bot yg bawak kiteorang tu asyik suh tgk dlm air, aku ni heran, tgk per, air keruh je kawasan ni, tempat yg pertama td lagi come....pastu dgr la orang dari bot lain kate, nmpk shark duk legar2 dan pusing kat kawasan kiteorang, aku ni ape lagi, panic la...nk tgk takut, nk naik bot, bot duk jauh...teringat cite mat salleh, biasenye shark kalu nk makan menda2 die pusing2 dlu, bedebor la, tp aku tgk org lain relax jer...pastu abg bot kiteorg tarik aku ngan asma suh tgk dlm air, aku pun beranikan diri tgk, tp tak nmpk pun, huhu....shark tu dah lari tempat lain kot..abg tu kate xde lagi kes makan kaki org dan shark ni dah biase ngan manusia...hehehe

nizam lak asyik nk tipu bdk2 kecik jer, die kate dalam air ade spongebob, menjerit2 anak abg fendi nk turun laut jgk...die oyak ke bdk2 tu die superman, bdk2 tu cayer la, serius jer die mase duk cerita ke bdk2 tu...cian2..hehe

lepas tu, abg bot bawak kiteorang g pusing2 pulau, tgk kawasan perkampungan kt situ, klinik atas bot pun ade, antara pic yg sempat ditangkap sebelum balik ke chalet

sekolah



Malam barbeque
9.00pm-malam barbeque...duk snorkeling siang td, baru nk ilang berat aku 2 kg, tp makan ngan banyak malam tu, naik semula 5 kg

lepas makan, g jalan2 tepi pantai..ase cam duk luar negara plop mugo asyik nmpk mat salleh jer kat pantai ni

7.30am-16/05/2009
lepas sarapan, main tenet jap(action jer ni, x main pun)...hehe...mahal the giler tenet kat sini, agaknye line tenet kt sini naik bot dulu kot baru sampai pulai ni, klu korg nk tau kadar tenet sini
10 minit=RM3
20 minit=RM6
1/2 jam=RM8
1 jam=RM15

8.00am-Suasana di pagi hari di tepi pantai, mase ni mat2 salleh tak bangun tido lagi

nk balik doh mase ni..muke cdih..sob3x

12.00pm-bergambar kenangan sebelum balik


antara khazanah yang aku jumpe mase snorkeling..hehe


9 comments on "percutian ke pulau perhentian"

aduka on June 1, 2009 at 7:28 PM said...

wooo.. bestnyeeeee.. x ajak kite pn.. =(

Mohd Fairuz bin Hamzah on June 1, 2009 at 8:00 PM said...

i want to go here !!! seriusss niii aaaa

wan azri on June 2, 2009 at 3:24 AM said...

eh ni pulau perhentian...utk pakej berapa hari tu?berapa harga?sekali ngan makan ker....

~Cinta Cukulet~ on June 2, 2009 at 10:09 AM said...

bestnya..tak pernah lagi gi pulau huuu...


p/s : betul la kat bawah laut tu ada sponge bob..patrick dgn mr krab pun ada heheee

Yuna@Fah on June 2, 2009 at 6:57 PM said...

aduka--> dah ajak hari tu, awk xmo ikut..hehe

ruz--> jgn nangis, jom kite g...bleh tgkp pic byk2 lg

wan azri--> RM150(sendiri)+RM100(bos sponser)=bot+makan(lunch+barbeque+bespes)+chalet+snorkeling+ 2 hari 1 malam=best !!..hehe

adik cinta--> doraemon pun ade..hehehe

future phenomenon on June 12, 2009 at 12:53 AM said...

salam...

tumpang ziarah. jika ada yang berminat dengan teori konspirasi, sejarah nusantara yang hilang, sufism, kebangkitan akhir zaman..sila lah ke nusanaga.blogspot.com

harap salam ukhwah akan bertaut demi masa depan..sekian

......................................

Yuna@Fah on June 13, 2009 at 6:24 PM said...

wslm...

thanks 4 da ziarah...
insyaAllah..:)

SASYA WILLIS on June 16, 2009 at 7:54 PM said...

bestnyer Fah ko p bercuti..jeless2.
ko tak ajak pun aku ek.. :(

Yuna@Fah on June 19, 2009 at 12:24 AM said...

jom la..aku ajak ni..hehe

Post a Comment

 

^_^PeLaNGii KeHiDuPaN^_^ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal