Monday, June 29, 2009

Apa Makna Tanda Tangan Anda

Posted by Fah@Umi at 8:56 AM 7 comments

Makna tanda tangan ni fah amik kat majalah wanita keluaran April 2006, majalah lame..iainya ditulis oleh Dr.Hm Tuah Iskandar A-Haj

ape yg ditafsir ini kate beliau " tidak wajib betul malah harus salah"sekadar suke-suke dan juga untuk melahirkn peribadi yang lebih unggul dan tuntas. kita mampu mengubahnya

Satu garisan di bawah tanda tangan
anda seorang yang sangat yakin dan ada personaliti yang hebat. bagaimanapun, anda agak selfish tapi percaya dengan kebahagian dalam hidup sgt perlu.

Dua titik di bawah tanda tangan
anda romantik. mudah bertukar pasangan sebagaimana mudahnya menukar pakaian. anda memilih kecantikan dan anda sentiasa berusaha kelihatan cantik. anda mudah menarik perhatian orang mendampingi anda.

Satu titik di bawah tandatangan
anda kelihatan mudah dan tenang, tetapi cepat hilang kepercayaan apabila mendapati orang telah mengkhianati anda

Tiada garisan atau titik di bawah tandatangan
anda enjoy dengan hidup anda, ikut cara dan gaya anda sendiri. anda kurang memberikan perhatian pada pandangan orang lain.

Tandatangan yang tiada kaitan dengan nama
anda sentiasa berusaha supaya smart, suke berselindung dan jarang mengambil pandangan orang sebagai panduan hidup. anda amat yakin dengan kebolehan diri sendiri.

Tandatangan berasakan ejaan nama tetapi sukar nampak
anda cerdik tetapi kurang mahu berfikir. anda menukar pandangan dan idea begitu cepat.

Tandatangan huruf satu-satu, tidak bersambung
anda seorang yang prihatin, tidak mementingkan diri sendiri, sanggup berkrban ape saje untuk orang lain, anda seorang pemikir dan mudah serik

Tandatangan ikut ejaan nama dengan huruf yang jelas
anda seorang yang sangat baik. anda bolehh seimbangkan diri dengan apa jua keadaan atau siapa juga yang anda berurusan. anda tegas dengan pendapat sendiri dan ada semangat yang tinggi.


apa yang ditafsirkan diatas "tidak wajib betul harus salah", sekadar salah satu usaha untuk membina personaliti unggul. jika ia betul dan ada benarnya serta baik, teruskan, jika ia betul dan tidak baik bersamalah menghapuskan dan cuba usaha untuk perbaiki untuk jadi lebih baik.

fah punya tandatangan, ada garisan di bawah tandatangan dan ikut ejaan nama tapi sukar nampak... :D


anda pula??contoh
saya suke conteng buku jadi mcm ni di kala bosan...hihi
READ MORE - Apa Makna Tanda Tangan Anda

Wednesday, June 24, 2009

Posted by Fah@Umi at 11:51 PM 1 comments

"Cintakan manusia itu tidak mewujudkan kebahagiaan yang abadi untuk seseorang insan, kerana ia tidak kekal. Cintakan manusia seringkali membuatkan seorang itu gagal, kecewa, menderita dan terseksa. Oleh itu tidak ada suatu cinta pun yang dapat membuahkan kebahagiaan dan kenikmatan yang kekal abadi kecuali cinta kepada Pencipta manusia sendiri."



"Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Kawan pendamping yang soleh ibarat penjual minyak wangi. Apabila dia tidak memberi minyak wangi, kamu akan mencium keharumannya. Sedangkan kawan pendamping yang buruk ibarat tukang besi. Apabila kamu tidak dijilat oleh apinya, kamu akan terkena asapnya.” (Hadis riwayat al-Bukhari)"



"Demi Allah, dunia ini jika dibandingkan dengan akhirat ibarat seseorang yang mencelupkan jarinya ke laut; air yang tersisa di jarinya ketika diangkat itulah nilai dunia” (dari Al-Mustaurid ibn Syaddad r.a, Hadits Riwayat Muslim)."


berpesan-pesan pada kebenaran

sumber:

http://sahabatmusleem.blogspot.com/

READ MORE -

Saturday, June 20, 2009

Hari-Hari Ku

Posted by Fah@Umi at 7:59 AM 4 comments
Kali ini aku nk citer rutin harianku, dari tempat kerja hingga ke rumah tempat aku sewa, tapi banyak gambar je la, huhuhu...aku ni mmg suke bangat tangkap gambar..semua benda pun aku nk abadikan dalam bentuk gambar, dan bile tgk balik rasa seronok pulak..kalau mase sekolah dulu beli kodak dan kongsi ngan kawan2, dan tangkap gambar diri sendiri di semua sudut sekolah pastu cepat-cepat cuci sebab tak sabar-sabar nk tengok..huhu..dulu2 tak mampu lg nk beli kamera digital...kalau kt rumah tu lebih kurang satu kotak penuh dengan album gambar aku jerk..mak selalu marah sebab membazir..huk3x..

sekarang ni tak cuci gambar dah, lepas tangkap gambar terus boleh tgk, pastu simpan dalam lbtop, pastu boleh edit2 lagi, mang canggih zaman sekarang ni berbanding dulu-dulu..

ni antara pic kt opis aku

aku suke pic ni, cam ade seni jerk..hik3x


ni adalah gelang tangan ku dan henset ku yg dah buruk..sob3x..tp aku sayang hp ni..dah berpuluh kali jatuh tp tak rosak, sesuai bangat ngan tuan nye yg agak lasak


pandangan dari sudut tempat duduk aku, korang ade nampak sesuatu tak dalam gambar ni, ade mate yg sedang melihat..mang ngeri bangat..benda yang berwarna hitam dan sentiasa memerhati aku dan budak2 opis ni....tak nmpk??..an an an..(ayat baru dr adik cukulet dan pakchu)...best lak ase..







daa..ni dia...benda alah ni nama pe dah, lupa lak aku, yg menyebabkan aku kene sentiasa bersopan, klu wat benda pelik2 ckit akan kene kutuk ngan bos..huk3x..nasib baik kamera tu kt bhg belakang komputer aku, klu mengadap depan komputer aku..nmpknye x leh la aku nk serve ternet untuk ilangakan ketensyenan kerja, dan mengantuk...huk3x(alasan)..tp mang betul..hihihi




BALIK TIME !!


Opis aku ni di tingkat 1...citer pasal tangga lak..selalu je bdk2 opis kate kt aku, " da agak da sape yg naik..hahaha....mcm nk runtuh tangga ni, satu opis bergegar ngan bunyik kasut ko"....huk3x, dah mang style aku dan kejadian semulajadi aku jln hentak2 kaki..kadang2 tu berlari naik tangga sbb kejar masa sampai dah lupa CCTV yang sedang mengintai dan merakam pergerakan aku, hancur kesopanan aku..huhuhu

( baru teringgat benda alah tu nama CCTV )

ni lak gambar kedai tempat aku bekerja, chantek tak??..chantek kan..(^_^)


chantek2 spek..

asma' dan ida...aku lak blk start kaki, mugo dekat jer, 10 minit jalan kaki..exercise..


promosi !! jom2 beli..hik3x


gerai nasi kukus yang best..mase ni tak buke lagi, biasenye akan dibuka dlm kul 5.30 pm..kalau bulan pose mang kene beratur panjang ar, org cina pun join sekali beratur, patut bg kt org melayu yg pose ni la dulu yg beli..(jarang aku beli sini sbb malas nk beratur walaupun lauknye sedap2x

hari2 ku mengadap bangunan2x, gerai2x dan semak samun ini...sungguh mencabar..hihihi

tadaaa..dah sampai

kenangan..kot2 aku balik keje kat kemaman ker..insyaAllah
aku syg semua staff rozaimi optometrist....byk ilmu dan pengalam yg aku dapat kat sini..staff kt sini semua mesra2x..dah mcm family dah..

(mcm la ku da dapat keje lain..huk3x)














READ MORE - Hari-Hari Ku

Monday, June 1, 2009

percutian ke pulau perhentian

Posted by Fah@Umi at 7:55 AM 9 comments
Macam tajuk karangan darjah 4 pulak ase..hehehe...dah agak terlalu lame asenye tak mengupdate kan blog ni...kebizian dan ketidak adaan mood yang menyebabkan blog ini tidak diupdatekan(btl ke ayat bm ni), ...ditambah pula dengan internet yang lembab bangat, klu aku buke ternet pun wat sakit hati dan menimbulkan ketensyenan, jadi aku memilih utk tgk tv dan makan dan tido untuk menghilangkan kebosanan.

kebizian aku yang dulu dah kurang ckit sebab kelas dah abis, dah amik exam, tunggu result jer...kak ipar pun dah tak hantar mujahid dan sofea sebab dia dah tak keje, cufah rindu pada kalian..sob3x..cdih...mesti korang dah bertambah comel, dah lame tak cubit-cubit pipi, tak berkejaran, dlu mujahid selalu nk main kt tangga dan nk main air dalam toilet, skrg aku dah xde kebizian jaga anak buah, rindu lak ase..

terlalu banyak perkara aku nk cerita dan simpan dalam blog ni, tp asyik bertangguh dan banyak masalah teknikal dan bukan teknikal, akhirnya malam ni baru boleh update

15 mei 2009 yang lalu...aku ngan sek2 opis g pulau perhentian, dan inilah kali pertama kali aku ke pulau(kecuali langkawi) sepanjang 24 tahun aku hidup di bumi terengganu, huhuhu...mang best dan buget sorang RM150.00..murah tak??hehe..bos sponser seratus..

perhatian : cerita kali ini adalah dalam loghat terengganu+kelantan, harap yang membaca tu memahamkan diri masing2, kalau tak paham pun buat2 paham jelah, sbb aku xde mood nk loghat pantai barat skang..hehehe

antara pic yang sempat di tangkap


7.00am..depan kedai tempat aku keje, mase ni tgh tunggu kak nor, sambil2 tunggu tgkp pic dlu, xdok org nk tlg tgkp, so aku tgkp sendiri la..hihihi...


on the way nk g doh ni, tgh jalan, aku pun tok ingat doh jalan ni name per, yang pastinya jalan raya ar, kak nor drive, aku duk tepi jer, bual2 sambil makan2, seat belakang asma ngan sya...g ngan 3 buah keta, keta kak nor, helmie dan abg fendie, sek2 laki ( nizam, helmie, faris)...dan abg fendie bawak family die(wife die & 4 org anak yang kecik2 dan chomel2)

nk masuk kawasan jeti doh ni, g simpan keta dulu

sambil2 tunggu kat jeti, makan dulu puding yang dibawa oleh sya...kelaparan belake, mugo dok makang pagi belake lagi...aku lak makan byk doh dalam keta td..hehehe

atas bot, nama bot tu pe ek..lupe la plop...hok depan skali tu, koya superman, nama die nizam, mualaf tu, org sabah, tepi aku lak asma, tudung ijau tu kak nor n tepi kak nor lak sya..dua org kt belakang lak, faris ngan helmie...angin mang kuat ar, tudung kepek blake, tok leh nk maintain, relax jer tapi


dah nk sampai, tempat yang kitorang stay tu, namanya sha-ri island resort


jom !! jom !!

tgh bersiap2 untuk makan sarapan...bdk2 kecik tu anak abg fendi, yg tudung purple tu isteri abg fendi

11.30am-makan pagi time



pemandangan dari sha-ri la resort

Snorkeling time

testing !! testing !!...cam robocop jer..hihi



on the way nk g tmpt snorkeling

kiteorang g dua tempat jer, kawasan terumbu karang ngan shark

boleh nampak sekor-sekor ikan, tapi tak leh nk tangkap mugo laju sangat die berenang. kt tempat terumbu karang memang cantik sangat2, air jernih berbanding kawasan shark

ni nk citer ckit, mase aku duk berenang2 macam kura2 tu, mase tu aku duk dalam group lagi, pastu sedang asyik duk tgk terumbu karang tu, lame jgk la, aku angkat je kepala, tgk2 aku duk sorang2, sbb tak sedar aku dah berenang dan hanyut dan terkeluar jauh dari group, jauh jgk la, mang gabra la, air laut pulak ase cam kejap sejuk kejap panas, berdebor doh aku, aku pun berenang balik, ase penat gile sebab campur ngan gabra, sek2 tu pulok sakan sgt sampai dah lupa aku ni hilang sorang, mujor ade sorang dari bot lain nmpk aku, dia nmpk muke aku gabra kot, die tanye la kenapa, aku oyak tak larat nk berenang balik, malu pun ade mase tu...hehehe...mujor die smart jgk, die pun tarik aku n bawak aku balik kt group aku, pastu aku x berani doh nyelam lame2, takut hanyut kt lain lak...naik atas bot, citer la ke sek2 ni, selok diorang ketawa, kurang asam jawa btl

lepas naik bot tu, aku ingat nk balik doh la, badan ni mang penat xleh nk oyak doh guane, rupa2nye g kat tempat lain lak, mule2 aku tak tau tempat kedua ni kawasan shark, bela2 dah sampai terjun jgk la sekali lagi walaupun penat, mugo bukan sokmo bleh wat aktiviti macam ni...mase duk main renang2 n snorkeling tu, abg bot yg bawak kiteorang tu asyik suh tgk dlm air, aku ni heran, tgk per, air keruh je kawasan ni, tempat yg pertama td lagi come....pastu dgr la orang dari bot lain kate, nmpk shark duk legar2 dan pusing kat kawasan kiteorang, aku ni ape lagi, panic la...nk tgk takut, nk naik bot, bot duk jauh...teringat cite mat salleh, biasenye shark kalu nk makan menda2 die pusing2 dlu, bedebor la, tp aku tgk org lain relax jer...pastu abg bot kiteorg tarik aku ngan asma suh tgk dlm air, aku pun beranikan diri tgk, tp tak nmpk pun, huhu....shark tu dah lari tempat lain kot..abg tu kate xde lagi kes makan kaki org dan shark ni dah biase ngan manusia...hehehe

nizam lak asyik nk tipu bdk2 kecik jer, die kate dalam air ade spongebob, menjerit2 anak abg fendi nk turun laut jgk...die oyak ke bdk2 tu die superman, bdk2 tu cayer la, serius jer die mase duk cerita ke bdk2 tu...cian2..hehe

lepas tu, abg bot bawak kiteorang g pusing2 pulau, tgk kawasan perkampungan kt situ, klinik atas bot pun ade, antara pic yg sempat ditangkap sebelum balik ke chalet

sekolah



Malam barbeque
9.00pm-malam barbeque...duk snorkeling siang td, baru nk ilang berat aku 2 kg, tp makan ngan banyak malam tu, naik semula 5 kg

lepas makan, g jalan2 tepi pantai..ase cam duk luar negara plop mugo asyik nmpk mat salleh jer kat pantai ni

7.30am-16/05/2009
lepas sarapan, main tenet jap(action jer ni, x main pun)...hehe...mahal the giler tenet kat sini, agaknye line tenet kt sini naik bot dulu kot baru sampai pulai ni, klu korg nk tau kadar tenet sini
10 minit=RM3
20 minit=RM6
1/2 jam=RM8
1 jam=RM15

8.00am-Suasana di pagi hari di tepi pantai, mase ni mat2 salleh tak bangun tido lagi

nk balik doh mase ni..muke cdih..sob3x

12.00pm-bergambar kenangan sebelum balik


antara khazanah yang aku jumpe mase snorkeling..hehe


READ MORE - percutian ke pulau perhentian
 

^_^PeLaNGii KeHiDuPaN^_^ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal