Wednesday, April 29, 2009

Ketika cinta bertasbih movie

Posted by Fah@Umi at 8:19 AM 8 comments



Mmm..cinta! menurutku, sekalipun cinta telah kuuraikan dan kujelaskan dengan panjang lebar.

Namun jika cinta kudatangi aku malu pada keteranganku sendiri


Meskipun lidah ku telah mampu menguraikan dengan terang, namun tanpa lidah, cinta ternyata lebih terang sementara pena begitu tergesa-gesa menuliskannya.

kata-kata pecah berkeping-keping begitu sampai kepada cinta dalam menguraikan cinta, akal terbaring tak berdaya, bagaikan keledai terbaring dalam lumpur, cinta sendirilah menerangkan cinta dan percintaan

Anna anthafunnisa


Jiwang !! jiwang !! blog ini memang jiwang, sesuai dengan hati dan perasaan tuannya, hehehe...mengaku secara terang-terangan walaupun sudah ramai kawan yang mengutuk dan mengeji, aku tak kisah kerana aku ingin menjadi diri sendiri, bukan nk jadi orang lain..huhuhu...aku mang jiwang, dan sukakan seni, suka sastra, menghayati setiap novel yang aku baca, klu citer sedih, nangis la jadinya...klu klaka, ketawa sorang2..hehe..

tak sabar-sabar nak tengok citer ni walaupun novelnye sudah habis ku bace, 2 bijik tu, teballl !!....camne tau tebal walaupun bace dalam ebook?..hehehe...tapi mang teballll ar, amik masa utk aku habiskan, aku ni dah la x cukup masa sokmo, tp akhirnya habis jugak, aku dan citer sinopsisnya pada posting yang dlu...

bulan jun ni akan ditayangkan, tp kat indonesia, cian aku kt malaysia ni..bile agaknya akan ditayangkan kt malaysia..hmm..

aku x dapat bayangkan, tgk filemnye nanti, adakah bilikku akan banjir lagi, sbb bace novelnye pun dah berderai-derai air mata, ni klu tgk ni, mesti tgk ngan kwn2, maknenye aku kene tahan sebab kene kutuk lagi la jawabnye..wat2 relax ajer..hihihi

aku pencinta sastra





READ MORE - Ketika cinta bertasbih movie

Tuesday, April 28, 2009

Saat ini..

Posted by Fah@Umi at 1:43 AM 6 comments
kt opis...boring, bowing, boling, ade belake saat dan ketika ini...bestpren aku dah blk kg sbb die start praktikal minggu depan kt kg halaman kami, kemamang ganu...tggl la aku sorg2 yg dah xde tmpt nk luah poblem, dlm bilik tmpt kami sewa tu ade 2 katil double decker, tp aku duk sorg2, semua tilam2 dan 4 biji almari aku kongker, haha...bile org tanye, xtakut ke tdo sorg2, aku kate biase jer, padahal dan sebenar2nye penakut gak aku ni, tp nk wat mcm mane, mls nk pindah bilik lain yg ade org, sbb aku dah sayang dan selesa dgn bilik tu....

dah agak lame bebenor aku x update belog ni sbb busy dgn part time job aku berbisnes, ni blog bisnes aku http://cc-chantek.blogspot.com..sape nk jd chantek sila la beli kat blog aku..huhuhu..ownernye biase2 jer, hehehe, cuma barang2 yg dijual tu chantek2 bangat lah bak org indon kate...sesuai sgt la sape2 yg nk cari tudung ker, gelang ke, utk diri sendiri, nk bg kt mak ke, kt nenek ker, nk bg jiran sebelah rumah ker, nk bg makcik2 kampung sebelah ker, dan wat masa ni aku jual barang-barang pempuan jer..klu jual brg lelaki, nk kene tukar name ker??...ape byk ker laaa...

aku ase teruja kendalikan blog tu ~chantek collection~, mungkin dah takdir aku jd org bisness kot, walaupun dah dekat sebulan, byk gak dugaan-dugaan yg dtg..tp aku sabo dan x jemu pun, dtg lak idea-idea lain nk majukan lagi, cuma masa yg tidak mencukupi...

dalam 1 hari,

9.00 am hingga 5.00pm=kat opis

5.30 pm hingga 7.30 pm=kelas

8.00pm hingga 9.30pm= jaga anak buah, kadang2 jg sofia, kdg2 mujahid

9.30pm hingga 11.30pm=study smbil tgk tb

11.30pm hingga 1.00am=buke ternet, tu pun slow the giller...nk upload 1 pic amik mase hmpir 5 minit...

tu la aktiviti harian ku....


td lak aku print ******, last2 kene bt semula.......aaaaaaaaahhhhh...aku mang xsuka wat keje dua kaliiiiiiiiiii.....sabo2...


walau pelbagai dugaan yg datang, aku akan terus tabah dan berdoa kepada Nya, dan hadapi dengan senyuman...:D



senyum lah dari hati, duniamu kan berseri.......



READ MORE - Saat ini..

Friday, April 10, 2009

Apa itu Cinta?

Posted by Fah@Umi at 9:41 AM 8 comments
Mereka yang tidak menyukainya menyebutnya satu bebanan,
Mereka yang tidak serius dengannya, menyebutnya satu permainan,
Mereka yang tidak memilikinya, menyebutnya satu impian,
Mereka yang mendambainya, menyebutnya satu takdir.

Adakalanya, Allah sememangnya mengetahui yang terbaik tetapi diberinya kesusahan untuk menguji kita. Adakalanya sehingga melukai hati, supaya nikmat sesuatu cinta itu lebih dihargai.

Jika kita kehilangan cinta, ketahuilah.. pasti ada alasan di sebaliknya. Alasan yang kadang-kala sulit untuk dimengertikan, namun kita tetap harus percaya bahawa ketika Ia mengambil sesuatu, Ia telahpun bersedia untuk memberikan yang lebih baik.

Kenapa harus sesuatu cinta itu mengambil masa?
Kerana walaupun kita ingin membuat satu keputusan, kita tidak ingin tergesa-gesa.
Kerana walaupun kita ingin tergesa-gesa, kita tidak ingin membabi buta.
Kerana walaupun kita ingin segera menemui cinta, kita tidak ingin sesat dan kehilangan arah dalam proses pencarian itu.

Jika ingin berlari, belajarlah berjalan dahulu,
Jika ingin berenang, belajarlah mengapung dahulu,
Jika ingin dicintai, belajarlah mencintai dahulu.

Apakah kita perlu tergesa-gesa mencari orang yang kita inginkan, lalu menimbang memilih apa yang ada.
Atau hanya menerima orang yang kita cintai, lalu memuaskan diri dengan apa yang ada.
Atau bersabar untuk mencari orang yang tepat, kerana sesungguhnya hidup ini terlalu singkat untuk disia-siakan hanya untuk bersama pilihan yang salah.

Perlu diketahui, tiada bunga yang boleh mekar semalaman dan tiada kota yang boleh terbina dalam sehari,
Inikan pula kehidupan, yang perlu dikandung dahulu selama sembilan bulan,
Oleh itu, sesuatu cinta yang agung perlu disemai dan dewasa bersama kehidupan.

Kebanyakkannya, sesuatu perkara yang indah dalam hidup ini tidak terjadi dalam sekelip mata. Adakalanya perlu mengambil masa yang lama, dan ketahuilah.. segala penantian itu tidakkan sia-sia.

Walaupun penantian itu memerlukan - keimanan, kesabaran, keberanian dan pengorbanan tetapi percayalah - penantian yang diberkatiNya menjanjikan satu cinta indah yang tidak terbayangkan.


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

READ MORE - Apa itu Cinta?

Thursday, April 9, 2009

Award yang pertama !!

Posted by Fah@Umi at 9:35 AM 0 comments
Thanks ya Aisyah, my best friend, kawan sekolah aku sejak tingkatan 1, tapi start rapat mase tingkatan 2, aku start rapat dengan dia masa tingkatan dua..

ni nk cetuskan memori lame ckit..kihkih..

masa tu guru kelas aku namanya cik Rahimah, dia mengajar pendidikan seni, cikgu aku ni seorang yang garang, die slalu kate lukisan aku x lawa, malu laaa....aku suka seni tapi aku x suka msk kelas seni, sbb selalu kene komen, pastu kene bawak water kaler, dah la besar, berat lak...huh...tp klu ade keje sekolah subjek seni, mang aku suka, dan mang aku dahului dlu siapkan daripada keje sekolah lain, aku ni suka seni, tp xde bakat, paham x??...aku je yg paham..huhu...

aku kalau kaler lukisan mang hancuss !!...aku ingat lagi, mase tu cikgu rahiman suh kelas aku lukis air terjun, aku pun semangat lah lukis, klu aku lukis aku mang x suka tunjuk kt orang, tp terpaksa la hantar jugak lukisan tu, pastu cikgu tu gelak, katenye aliran sungai yang aku lukis dan warnakan tu dahsyat sgt, dia kate klu org mandi kt sungai ni mesti mati, sebab aku lukis aliran tu tajam dan besar, mang xde seni langsung, aku cettung doh mase tu, tp bile ingatkan balik mang klakar lah...hahaha...opps..aisyah lak lukisan die sokmo kene puji..huhuhu...sebab dia mang seorang yang berjiwa seni dan berbakat dalam seni..aku lak berjiwa seni tapi xde bakat...hahaha...selalu je dapat C...

pastu yang aku x leh lupa lagi, sorang cikgu ni, nama die cikgu Alias, aku suka dia ngajar sbb mudah faham, tp die ni suka merotan, tabiat aku lak suka "congget kerusi" ,paham x? mesti yang bace ni x paham, aku nk terang pun x reti, sila la bertanya ngan org ganu, then aku akan kene rotan kt tangan, cian aku, tp bkn aku sorg, ramai lagi yg kene..huhu....pastu klu exam dan x capai target dia, kene rotan gak, tp aku x kene la sbb slalu melebihi target..hihihi...

mase form two tu, aku rapat ngan Aisyah, Lutpiah, Haslinawati...ntah camne perkembangan diorang sekarang, dah lame x jupe, aisyah aku jupe kt myspace, yg lain2 x jupe..ntah2 dah kawen blake...aku??bile kawen??....insyaAllah cuti sekolah, tp x tau cuti sekolah tahun bile, tahun ni ke, tahun depan ke, x tau lagi, sbb tak ketemu lagi ngan jodoh aku tu, doa2 kan la semoga aku cepat diketemukan ngan jodoh aku, dan mitak2 dia seorang yg baik, bertanggungjawab, boleh membimbing aku yg iman senipis kulit bawang ni..hihi...




READ MORE - Award yang pertama !!

Wednesday, April 8, 2009

Siapakah dia yang tidak boleh dicuri ?

Posted by Fah@Umi at 8:30 PM 6 comments
Dia tidak meminta bayaran, namun menciptakan banyak kenalan.

Dia memperkaya mereka yang menerimanya, tanpa melaratkan mereka yang memberinya.

Dia terjadi hanya sekejap namun kenangan tentangnya kadang-kadang bertahan selamanya.

Tak seorangpun yang kaya mampu bertahan tanpa dia, dan tak seorangpun yang begitu miskin tetap menjadi lebih kaya daripada manfaatnya.

Dia menciptakan kebahagian di rumah, mendukung niat baik dalam perniagaan dan merupakan tanda balasan dari kawan-kawan.

Dia memberi istirahat untuk rasa letih, sinar terang untuk rasa putus asa dan sinar mentari bagi kesedihan.

Namun dia tidak dapat dibeli, dipinjam atau dicuri kerana dia adalah sesuatu yang tidak berguna sebelum diberikan kepada orang lain.

Siapakah si dia?


Dia-lah yang bernama senyuman!

Senyum-senyum selalu! emotions

Lagu Senyum

senyum seindah
suria yang membawa cahaya
senyumlah dari hati
duniamu berseri

senyum umpama titian
dalam kehidupan
kau tersenyum kutersenyum
kemesraan menguntum

senyum..kepada semua
senyumanmu amatlah berharga
senyum..membahagiakan
dengan senyuman terjalinlah
ikatan..

senyumlah engkau..
jika engkau mahu orang lain tersenyum padamu
..


sumber :www. iluvislam.com

sebenarnya aku ni seorang yang susah nk senyum, cetung sokmo bak org ganu kate...dan aku dapat petua dari seorang kawan, die suh aku praktise senyum depan cermin dan bile bgn je dr tidur terus senyum katenya, dan insyaAllah harimu pasti akan ceria....aku tgh amalkan...hehehehehe....:D






READ MORE - Siapakah dia yang tidak boleh dicuri ?

aku -->alam persekolahan VS alam pekerjaan

Posted by Fah@Umi at 9:38 AM 5 comments
Assalamualaikum...

ape yang aku nk citer kali ini adalah pengalaman aku sendiri, bkn secara umum, sbb setiap orang ada kisah masing-masing dan ape yg aku citerkan disini tak semestinya dialami setiap orang, ade yang lebih suka dan heppy ketika di alam persekolahan(tadika, sek menengah, sek memandu, university dan lain2) berbanding di alam pekerjaan, dan begitu juga disebaliknya....

bagi aku pulak, alam persekolahan lebih best, tak banyak masalah, hepy jer, x stress sgt, kecuali masa exam la, tu pun klu aku study last2 minit, hehehe...bkn sokmo, kdg2 jer..huhu...

alam pekerjaan lak, cabarannya mang byk sgt2, aku pun x reti sgt nk citer panjang2, ape yang berlaku kat aku,aku pasrah dan aku yakin ini semua adalah dugaan dari Allah swt kat aku, ape yang bleh aku citer ckit kat sini adalah, bidang yg aku keje sekarang ni adalah bidang yg aku x minat, mang stress ckit la bile kite buat sesuatu yg kite x suka, jenis aku adalah, aku ni pendiam, low of communication skill..hehe...aku ni suka wat keje sorang2 jer, bg komputer sebutir, n bg aku wat keje, itulah style aku....

tp keje aku sekarang ni, kene berhubung dengan ramai orang, kene dengar masalah, then selesaikan, pastu kadang2 kene marah, tp kadang2 aku marah balik, dan ilmu aku dlm bidang ni ckit, so aku kene cari ilmu tu sendiri melalui internet, buku, bertanya orang yg lebih berpengalaman, sebab kalau aku xde ilmu, nanti bile orang tanye, tergagap lak...dan xleh nk selesaikan masalah..ape keje aku sebenarnya??biarlah rahsia dulu..huhu....

walaupun dengan susah payahnya, tapi dekat setahun dah aku duk wat keje ni, dan aku nampak hikmah disebaliknya, sesungguhnya setiap ape yg berlaku dan dugaan yang diberii, ade hikmah disebaliknya, kini aku lebih berkeyakinan berhadapan dengan orang, dengan masalah, dapat mengetahui pelbagai jenis perangai menusia dan belajar menangani masalah, dan yang juga belajar untuk bersabar, semua ini membuatkan aku lebih matang...

sebenarnya sepanjang hampir setahun aku bekerja dalam bidang ni, dah banyak kali aku nk ambik tindakan nk benti keje, terutama bile datang masalah yg banyak dan aku strees, tapi aku memiliki ramai kawan yang banyak memberi nasihat dan memahami aku, dan bile aku pikir balik kate2 mereka aku hapuskan niat aku nk benti keje dan terus bertahan hingga ke hari ini...

Alhamdulillah, aku bersyukur dengan rezeki yang tuhan bagi kt aku, klu dibandingakan, ramai yang masih xde keje, menganggur, aku ni dikira bernasib baik, alhamdulillah....aku akan cuba buat yang terbaik dengan amanah yang diberi kat aku..insyaAllah..

kawan-kawan aku selalu bagi nasihat supaya bersabar, kerana di zaman kegawatan ekonomi kini, ramai yang xde keje, aku lak ade keje tp nk benti, nanti klu benti keje, mesti aku terkonting kanting kat umah dengan aktiviti mengemukkan badan, hehehehe....

rindunya kat alam persekolahan, klu ade mesin masa cam citer doraemon tu, kan best, pasti aku akan balik ke zaman sekolah dlu jupe ngan kawan2, cikgu..waa, best2...pastu main hujan, main basikal, derak2(bersiar2), mandi sungai, main tarzan2, ganas jgk aku ni dlu..huhu....semua tu kenangan terindah....


ooppss !!..x sangka aku bleh tulis pnjg camni, panjang ker??bg aku dah panjang ni, sbb aku xde bakat dlm bidang penulisan..hehehe...satu permulaan....nanti entry lain, aku cuba merapu dengan lebih panjang lagi...thanks kepada sesiapa yang sudi membaca...harap2 jgn pening dengan ayat aku yang tunggang terbalik ni...hihihihi...
READ MORE - aku -->alam persekolahan VS alam pekerjaan

Tuesday, April 7, 2009

Yuna dan sebenarnya

Posted by Fah@Umi at 8:13 AM 4 comments
Sebenarnya nama aku sharifah binti osman, aku dah lame bagitau dah iaitu masa aku mula-mula start ber blogging lagi, yuna tu nickname aku/koya-koya nama jepun(koya=perasan), huhuhu.... dah lame aku guna nickname ni, tgk orang lain ade nickname, aku pun nk ade nickname jgk, hehe.... nama yuna ni datangnya dari satu watak katun Final Fantasi, aku mang minat ngan watak heroin bernama yuna tu, come je aku tgk, ni dia pic yuna final fantasi....

yuna

ni lak pic aku yg x seberapa
Fah

ade mcm iras-iras yuna tak? klu sape kate ya, aku bg 100 markah, sape kate x iras, aku bg 1 markah..tepuk tgn !!hahaha....perasaan betul aku ni...dengan tudung yg kepek mcm tu(sebab ditiup kipas)...fuh !!, penat aku betulkannya...

mungkin ade yang kate aku tiru nama yuna yg sekarang ni tgh famous tu, aku nk bg kenyataan media hari ni, yang sebenarnya aku mang tiru, tp aku tiru yuna final fantasi...aku guna nickname ni sejak 3 tahun yang lepas...huhuhu....

ade yang panggil aku yuna, ade gak yg panggil fah, ikut suka korang la nk panggil yuna ke, fah ke, erra fazira ke, siti nurhaliza ker(dah terlebih koya ni !!)...klu pggil sharifah pun lagi bagus, sampai ckit maksudnya, tu pun klu korang rajin la nk taip name aku yg pendek tu..huhu....

email aku, yuna_malay85, sebab, yuna final fantasi tu jepun, so aku ni yuna melayu celup la(koya lagi)..haha....85 lak tahun kelahiran aku...

jom kita layan lagu yuna dan sebenarnya jap...yuna yg tgh famous & tiptop tu, mang best lagunya...


READ MORE - Yuna dan sebenarnya

Sunday, April 5, 2009

Soalan Cepumas Untuk Orang Islam

Posted by Fah@Umi at 9:06 PM 3 comments

Sewaktu Nabi Muhammad saw wafat, telah disempurnakan agamamu (Islam). Semua persoalan akan ada jawapannya, hanya ilmu di dada penentu jawapan apa yang perlu diberi.

1) Nama Nabi Isa as disebut 25 kali dalam Al-Quran, tetapi berapa kali nama Nabi Muhammad saw disebut dalam Al-Quran? Nama Nabi Muhammad saw hanya disebut 5 kali sahaja di dalam Al-Quran. Manakala nama Nabi Isa as disebut 25 kali. Mengapa?

Kerana Al-Quran diwahyukan pada Nabi Muhammad saw, sebab itu nama Nabi Muhammad saw jarang disebut. Al-Quran diturunkan bukan semata-mata untuk memapaparkan kisah Nabi Muhammad saw tapi adalah sebagai panduan perjalanan hidup umat Islam.

2) Nama Nabi Isa disebut lagi banyak dari nama Nabi Muhammad saw dalam Al-Quran, tentu sahaja Nabi Isa lebih hebatkan? Soalan sebaliknya, dalam Bible, nama syaitan lebih banyak dari nama Nabi Isa, jadi siapa lagi hebat? Syaitan atau Nabi Isa?

Sebenarnya Allah tidak bezakan tentang kehebatan nabi dan rasulNya. Walaubagaimanapun, Allah Maha mengetahuinya.

3) Dalam Islam percaya yang Nabi Isa as diangkat ke langit, sedangkan Nabi Muhammad saw wafat. Jadi, bila Nabi Isa as dibawa ke langit, tentu sahaja nabi Isa itu Tuhan kan?

Dalam banyak-banyak kaum, hanya kaum Nasrani sahaja yang telah salah anggap tentang nabi yang diutuskan kepadanya sebagai Tuhan (Nabi Isa). Sedangkan, dalam Bible juga yang ade menyatakan bahawa Jesus (Nabi Isa) berkata "siapa yang taat pada Allah akan masuk Syurga, siapa yang menganggap Jesus sebagai tuhan akan masuk neraka.

4) Dalam Islam, Nabi Muhammad saw adalah Nabi terakhir. Tapi, di akhir zaman nanti Nabi Isa as akan turun. Kenapa tidak dikatakan Nabi Isa as yang terakhir?

Nabi Muhammad saw adalah nabi terakhir berdasarkan tahun kelahirannya. Perumpamaan : Jika anak bongsu meninggal dunia, sedangkan anak sulong masih hidup, hakikat yang tidak akan berubah ialah anak sulong tetap sulong.


5) Nabi Isa as disembah sebagai anak Tuhan kerana dianggap mulia sebab lahir tanpa bapa. Kita jawab seperti ini, antara ibu dan anak, mana yang lagi mulia? Tentu ibu kan? Jadi, kenapa orang Kristian tidak sembah Mariam je? Kan Mariam ibu, tentu lagi mulia. Nabi Adam juga lahir tanpa bapa, malah tanpa ibu juga merupakan manusia pertama, kenapa tidak disembah Adam sahaja?

Jawapan lengkap ada dalam Surah Imran, ayat 59.


6) Jika baca tafsir, Allah berfirman sekejap guna 'Aku', sekejap guna 'Kami' Kenapa?

'Kami' kan lambang 'Tuhan + Mariam + Anak Tuhan (Isa)' ? Al-Quran diturunkan dalam bahasa Arab, 'aku' kata jamaknya 'kami' yang menggambarkan tentang 'Allah dan keagunganNya' . Tengok sahaja Queen Elizebeth ketika bertitah, beliau guna 'We' bukan 'I'.


7) Orang Sikh Punjabi bertanya, kenapa Islam perlu potong rambut? Bukankah rambut itu anugerah tuhan yang perlu disimpan?

Kita jawab dengan soalan ini, kuku juga anugerah tuhan, kenapa orang Sikh Punjabi potong kuku?


8) Sami Budha vegetarian bertanya, kenapa Islam suruh bunuh binatang untuk dimakan? Kan zalim kerana bunuh hidupan bernyawa?

Sains telah buktikan, sayur dan pokok turut ade nyawa. Malah, apabila kita basuh tangan pun, ade banyak nyawa kuman yang kita bunuh. Itu tidak kejam? Bila kita bunuh (sembelih sebenarnya) 1 ekor lembu, sebenarnya kita telah selamatkan bayak nyawa manusia.


9) Sami Budha menjawab " Bunuh sayur dosa kecil sebab sayur kurang deria, bunuh binatang dosa besar"

Kita jawab seperti ini, habis tu, kita Cuma berdosa kecil je la jika bunuh orang yang pekak, buta, bisu hanya kerana dia tidak ade deria?


10) Sami Budha menjawab lagi "Jika kita bunuh sayur, sayur akan tumbuh balik"

Kita jawab lagi "habis tu, awak makan lah ekor cicak kerana ekor cicak akan tumbuh semula selepas putus"


11) Sami Budha berkata lagi "makan binatang akan dapat banyak penyakit"

Kita jawab "Penyakit datang kerana kita makan banyak. Bukan kerana makan binatang. Allah suruh makan secara sederhana. Lagipun, Allah dah beri gigi taring dan gigi kacip untuk manusia makan binatang dan sayuran.. Alah, tembakau dan dadah pun dari tumbuhan juga kan? Lagi besar penyakitnya kan? Lembu yang ragut rumput hari-hari pun boleh jadi lembu gila. Sebenarnya, tak kesah pun kalau kita tak nak makan daging, tapi jangan lah cakap haram apa yang telah Allah halalkan untuk kita.


12) Kan babi itu ciptaan Allah, kenapa Islam tak makan babi?

Sebab bukan semua ciptaan Allah adalah untuk dimakan.


13) Islam cakap Hindu sembah berhala tetapi Islam hari-hari sembah Kaabah.

Islam bukan sembah Kaabah, tapi Kaabah itu adalah Kiblat untuk satukan umat. Dalam Islam dah sebut, siapa sembah Kaabah akan masuk neraka kerana Islam Sembah Allah, kaabah Cuma kiblat. Perlu tahu bezakan. Bukti, orang yg sembah berhala tidak akan pijak berhala, tapi orang Islam pijak Kaabah untuk melaungkan azan. Orang Hindi tak akan pijak gambar berhala tapi orang Islam hari-hari pijak gambar Kaabah (sejadah). Jika ada gambar Kaabah diletak di KLCC, orang Islam tetap solat menghadap Kaabah di Mekah kerana itu kiblat kita untuk sembah Allah... Bukan sembah Kaabah!


14) Kenapa perlu ikut nabi Muhammad saw kerana nabi dan rasul sebelum baginda kan betul-betul juga?

Nabi sebelum Nabi Muhammad saw diutus untuk kaum dan zaman tertentu sahaja. Sedangkan Nabi Muhammad saw diutus untuk semua kaum dan sepanjang zaman. Soalan-soalan yg nyatakan di atas, sebenarnya memang benar-benar di tanya oleh orang bukan Islam secara spontan pada orang Islam. Mereka bertanya bukan kerana hendak tahu, tapi kerana hendak membuatkan orang Islam yg ilmu hanya ala kadar berasa was-was dengan Islam dan akhirnya orang Islam akan berasa was-was dengan agama yang dianutinya.

Jadi jawapan yg disampaikan pun tak perlu panjang-panjang cukup sekadar ringkas dan padat. Segala kekurangan dan salah silap harap diperbetul dan dimaafkan..Wallahu'alam.

sumber : www.iluvislam.com


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini
READ MORE - Soalan Cepumas Untuk Orang Islam

Saturday, April 4, 2009

Kuroneko no Tango

Posted by Fah@Umi at 10:57 AM 8 comments
mula-mula dengar dan tgk katun ni mase lawat friendster adik pada kawan baik aku yg berumur 9 tahun, mang expert bdk ni, sbb kecik2 dah ade friendster sendiri, siap letak video youtube la, saje je nk tgk video tu, last2 tertarik..hehehe..

ini die video nye yang bertajuk kureneko no tango...




Ok lah murid-murid, mari kite same2 nyanyi lagu ni...

1..2..3....


Kimi wa kawaii, Boku no kuroneko

Akai ribonga, Yoku ni au yo
Dakedo tokidoki, tsume wo dashite
Boku no kokoro wo nayamaseru
Kuroneko no tango, tango, tango
Bokuno koibito wa kuroi neko
Kuroneko no tango, tango, tango
Neko no me no you ni, kimagureyo
Lalalalalala lala
nyaao

Suteki na kimi ga, machi wo arukeba
Warui doraneko, koe wo kakeru
Oishii esa ni, ikaretchatte
Atode naitemo, shiranai yo
Kuroneko no tango, tango, tango
Bokuno koibito wa kuroi neko
Kuroneko no tango, tango, tango
Neko no me no you ni, kimagureyo
Lalalalalala lala
nyaao

Yoru no akari ga, minna kietemo
Kimi no hitomi wa, gin no hoshi yo
Kirakira hikaru, kuroneko no me
Yoru wa itsumo, Kimi no mono sa
Kuroneko no tango, tango, tango
Bokuno koibito wa kuroi neko
Kuroneko no tango, tango, tango
Neko no me no you ni, kimagureyo
Lalalalalala lala

Kirakira hikaru, kuroneko no me
Yoru wa itsumo, Kimi no mono sa

Kuroneko no tango, tango, tango
Bokuno koibito wa kuroi neko
Dakedo anmari itazura suruto
Aji no himono wa (nyaao)
Oazukeda yo
Lalalalalala lala

nyaaao!


pandai wat bunyi kucing..hehehe

katun ni memang cute, lagunye pun cute..hehehe....

mesti orang akan kate aku ni mcm bdk2..hehe...bkn bdk2, cuma ade sedikit sifat keanak-anakan je..x salah kan...klu salah pun, x masuk penjara pun, sbb xde dalam akta..hahaha..


sekali-sekala layan video bdk2, best gak...
READ MORE - Kuroneko no Tango

Thursday, April 2, 2009

Tawaran Kerja

Posted by Fah@Umi at 1:45 AM 2 comments
Minat dalam bidang PERTAHANAN?

Bantu skuad benteng negara dalam membanteras jenayah.

syarat :
-Bumiputera sahaja
-sihat tubuh badan
-Tidak rabun warna

Kelebihan:
-Under Goverment
-Basic RM1800.00
-Elaun bulanan RM300.00
-Uniform RM150.00
-Kursus pertahanan diri secara percuma

Temuduga terbuka mulai 24 April...

Jawatan:
Power Ranger
Kamen Rider
Ultramen
Sailormoon(wanita sahaja)

mentang-mentang la aku tgh aktif cari keje, ade sorang kawan aku hantar messege cam di atas, mula-mula bace cam semangat jugak, sampai kat last, alahai die kenekan aku, mang geram mula2 tu tapi pastu tergelak sorang2.....hehehehe...

SENYUM CERIA
READ MORE - Tawaran Kerja
 

^_^PeLaNGii KeHiDuPaN^_^ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal